Sastanak s izaslanstvom Europskog parlamenta

Šima Krasić, glavni državni revizor, u pratnji suradnika, sastala se 24. lipnja 2010. s izaslanstvom Odbora za proračun i Odbora za proračunski nadzor Europskog parlamenta, kojem su nazočili:
  • Jan Pierre Audy, član Europskog parlamenta,
  • Tamas Deutsch, član Europskog parlamenta,
  • Goran Farm, član Europskog parlamenta,
  • Theodor Stolojan, član Europskog parlamenta,
  • Derek Vaughn, član Europskog parlamenta,

tajnici odbora, savjetnici političkih grupa, asistenti članova Europskog parlamenta, te koordinatori u Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj.
 
Riječ je o uobičajenoj radnoj posjeti izaslanstva navedenih odbora Europskog parlamenta državi obuhvaćenoj procesom proširenja. Cilj radnog posjeta bio je dobivanje uvida u pripremljenost Republike Hrvatske kao buduće članice u pogledu proračuna Europske unije (tradicionalni vlastiti izvori i PDV), upravljanja i nadzora programa Europske unije (posebice IPA-e), te statusa pregovora u pregovaračkim poglavljima koja nose značajne financijske implikacije. S obzirom da je Odbor za proračun, između ostalog, zadužen za usvajanje proračuna Europske unije, kao i za sudjelovanje u pregovorima vezano uz izradu višegodišnjeg financijskog okvira prihoda i rashoda Europske unije, izaslanstvo je željelo dobiti uvid u stanje u gospodarstvu Republike Hrvatske. S obzirom na navedena područja interesa, program posjete je obuhvaćao i održavanje sastanaka s Ivanom Šukerom, potpredsjednikom Vlade i ministrom financija; dr. Goranom Marićem, predsjednikom Odbora za financije i državni proračun, te članovima Odbora; Andrejom Plenkovićem, državnim tajnikom za europske integracije i Vladimirom Drobnjakom glavnim pregovaračem. Na sastanku Izaslanstva Europskog parlamenta sa Šimom Krasić i suradnicima, raspravljalo se o institucionalnoj i financijskoj neovisnosti Državnog ureda za reviziju, neovisnosti glavnoga državnog revizora, neovisnosti ovlaštenih državnih revizora, vrstama revizija, tretiranju odnosno granicama pogrešaka, reviziji EU fondova, odnosu vanjske i unutarnje revizije, reviziji financiranja političkih stranaka i nezavisnih kandidata, borbi protiv korupcije i drugim značajnim pitanjima o radu Državnog ureda za reviziju.
 
Sastanak je zaključen izražavanjem podrške članova Europskog parlamenta za što skorije pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.