Predsjednik Europskog revizorskog suda u posjeti Državnom uredu za reviziju

Vitor M. da Silva Caldeira, predsjednik Europskog revizorskog suda je na poziv mr. Ivana Klešića, dipl. oec., glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske, 4. i 5. lipnja 2012. boravio u službenom posjetu Državnom uredu za reviziju.
 
Na radnom sastanku u Državnom uredu za reviziju, dvojica visokih dužnosnika sa suradnicima, raspravljali su o ulozi nacionalnih revizijskih institucija u reviziji proračuna Europske unije, u koji će i Republika Hrvatska od datuma pridruživanja Europskoj uniji uplaćivati znatna sredstva, ali i ostvarivati pravo na povlačenje sredstava za infrastrukturne i druge projekte od javnog interesa.
 
Osim toga, bilo je riječi i o mogućem proširenju uloge nacionalnih revizijskih institucija i Europskog revizorskog suda, te oblicima suradnje na području kontrole trošenja i upravljanja EU fondovima, kao i o ulozi vrhovnih revizijskih institucija u novonastalim okolnostima financijske krize i gospodarske stagnacije u većini zemalja.
 
Za vrijeme boravka u našoj zemlji, predsjednik Europskog revizorskog suda se, u pratnji glavnoga državnog revizora, sastao i s prof. dr. sc. Ivom Josipovićem, Predsjednikom Republike Hrvatske i Borisom Špremom, dipl. iur., predsjednikom Hrvatskog sabora, pri čemu je Caldeira, jedan od najviših i najutjecajnijih dužnosnika Europske unije upoznat sa statusom priprema Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju i spremnošću države i svih njenih institucija za preuzimanje obveza koje članstvo donosi.