Službena posjeta Državnom uredu za reviziju Republike Čile

Na poziv Jorgea Bermudeza, glavnoga državnog revizora Republike Čile, Ivan Klešić, glavni državni revizor Republike Hrvatske je u listopadu 2017., u pratnji suradnika službeno boravio u Čileu, gdje je sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji „SDGs, oversight and strong institutions“ koju je organizirao Državni ured za reviziju Čilea u suradnji sa Svjetskom bankom i OLACEFS-om, u bilateralnoj posjeti Državnom uredu za reviziju Republike Čile i na svečanosti predstavljanja zajedničkog međuinstitucionalnog projekta „Administrative Oversight of Public Procurement: Chilean and Croatian Experiences“.
 
  • Državni ured za reviziju Čilea organizirao je od 23. do 25. listopada 2017. međunarodnu konferenciju „Strateški razvojni ciljevi (SDGs), nadzor i jake institucije“, na koju je, uz brojne uzvanike i čelnike vrhovnih revizijskih institucija bio pozvan i Ivan Klešić, glavni državni revizor Republike Hrvatske. Svrha sudjelovanja na konferenciji bila je razmotriti čileanski model, te kroz prezentacije i deset panel diskusija s čelnicima i predstavnicima ključnih državnih tijela i institucija u Čileu, predstavnicima nevladinog sektora, kao i Svjetske banke, vrhovnih revizijskih institucija drugih zemalja i drugih ključnih dionika, razmijeniti iskustva i stavove o načinima i modelima uključivanja vrhovnih revizijskih institucija u ovaj zajednički profesionalni izazov.
  • Bilateralna posjeta je nastavak dijaloga Državnog ureda za reviziju Republike Hrvatske i Državnog ureda za reviziju Republike Čile započetog 2016., u okviru INTOSAI-a i nastavljene bilateralnim susretom u Zagrebu u svibnju 2017. Svrha posjete i u okviru nje organiziranih sastanaka s Jorgeom Bermudezom Sotom, glavnim državnim revizorom Čilea i njegovim suradnicima bila je upoznavanje s radom čileanske vrhovne revizijske institucije, njenim organizacijskim ustrojem i područjima rada, razmjena iskustava i ideja u vezi s provedbom mandata institucija, jačanja doprinosa vanjske revizije uspješnijem upravljanju javnim sredstvima te identificiranjem dobre prakse. Tijekom sastanaka razgovaralo se i o modalitetima proširenja profesionalne suradnje, kako u okviru Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI) i njenih radnih tijela, tako i na bilateralnoj institucionalnoj i akademskoj razini.
  • Državni ured za reviziju Republike Hrvatske i Državni ured za reviziju Republike Čile su koncem 2016. započeli zajednički projekt usporedbe načina i metodologije obavljanja revizije sustava javne nabave u javnom sektoru, kao područja najvećeg rizika. Projekt je rezultirao objavom knjige „Administrative Oversight of Public Procurement – Chilean and Croatian Experience“, na hrvatskom, španjolskom i engleskom jeziku, koja je u svibnju 2017. predstavljena u Državnom uredu za reviziju u našoj zemlji. Svečanosti predstavljanja knjige u Državnom uredu za reviziju Republike Čile, uz glavne urednike i autore knjige, nazočili su Trinidad Inostroza, direktorica ChileCompra-e, institucije za upravljanje čileanskom platformom javne nabave i prof. dr. sc. akademik Enrique Rajevic, sa Sveučilišta Alberto Hurtado, koji su prezentaciju knjige popratili analitičkim osvrtom, zatim predstavnici čileanskog Državnog ureda za reviziju, Nives Malenica, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Čile te predstavnici medija.

 
Službena posjeta Državnom uredu za reviziju Republike Čile