Sastanak Kontaktnog odbora Europske unije

Predstavnici Državnoga ureda za reviziju sudjelovali su 22. i 23. lipnja 2019. na godišnjem sastanku Kontaktnog odbora Europske unije, održanom u Varšavi, Republika Poljska.

Kontaktni odbor djeluje kao forum čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda, kao i zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji koje na sastanku sudjeluju u svojstvu aktivnih promatrača. Na seminarskom dijelu sastanka na temu Digitalna Europa: izazovi i mogućnosti za vrhovne revizijske institucije EU, svojim izlaganjima i aktivnom ulogom u panelima sudjelovali su Marek Zagorski, ministar digitalnih poslova Republike Poljske, Michal Boni, član Europskog parlamenta i Malgorzata Nikowska, Europska komisija. Tijekom seminara raspravljalo se o građanskoj dimenziji digitalne agende, mogućnostima javnih institucija da sudjeluju u razvoju e-demokracije, ulozi vrhovnih revizijskih institucija u ostvarivanju ciljeva digitalne strategije, kao i mogućem utjecaju korištenja digitalnih alata na izgradnju povjerenja građana u institucije i razvoj novog modela suradnje civilnog društva, građana i institucija.

Nastavno na uvodne teme, na panelima se raspravljalo o izazovima i mogućnostima obavljanja revizija učinkovitosti povezanih s nacionalnim programima u području e-uprave i kibernetske sigurnosti te o izazovima i kompetencijama za revidiranje digitalizacije i korištenje digitalnih resursa u revizijama. Na sastanku su prezentirane i aktivnosti Kontaktnog odbora i njegovih radnih tijela tijekom protekle godine te planovi za naredno razdoblje.

Predstavnici Ureda su na početku sastanka prezentirali zaključke s prethodnog sastanka održanog 2018. u Dubrovniku, te su s kolegama iz Republike Poljske supredsjedali sastankom liaison officera. Osim toga, čelnici vrhovnih revizijskih institucija i voditelji izaslanstava nazočili su službenom prijemu Andrzeja Dude, predsjednika Republike Poljske, koji je tom prigodom upoznat s ulogom Kontaktnog odbora te svrhom i ciljevima sastanka.
 
Sastanak Kontaktnog odbora Europske unije