Preskočite na glavni sadržaj

Glavni državni revizor na UN/INTOSAI simpoziju

Objavljeno 27. 4. 2015.
Mr. Ivan Klešić, dipl. oec., glavni državni revizor i mr. sc. Lidija Pernar, pomoćnica glavnoga državnog revizora, sudjelovali su od 2. do 4. ožujka 2015. na 23. UN/INTOSAI simpoziju „Uloga vrhovnih revizijskih institucija i načini implementacije za održivi razvoj“, koji je održan u Beču. 

Na Simpoziju se raspravljalo o očekivanjima koje parlament, građani i donatorske organizacije imaju od vrhovnih revizijskih institucija vezano uz održivi razvoj, te koje preduvjete vrhovne revizijske institucije moraju ispuniti za učinkovito uključivanje u Post-2015 Development Agendu, kao i koja su dosadašnja iskustva vrhovnih revizijskih institucija.
 
Odgovori na ključna pitanja već su djelomično sadržani u postojećim UN-ovim dokumentima, kao što je Rezolucija Opće skupštine UN-a A66/209 iz prosinca 2011., ECOSOC ministarska deklaracija i ECOSOC rezolucija iz 2014., Zaključno izvješće glavnog tajnika UN-a o Post-2014 Agendi iz prosinca 2014., Trenutni nacrt Strateških razvojnih ciljeva (SDG) i Rezolucija Opće skupštine UN-a A69/228 iz prosinca 2014., koji eksplicitno naglašavaju važnost VRI-a u promicanju učinkovitosti, transparentnosti i odgovornosti javne uprave, kao i doprinos VRI-a u postizanju nacionalnih i međunarodnih razvojnih ciljeva i Post-2015 Development Agende.
 
Zaključak Simpozija je da VRI, kako bi ispunile očekivanja interesnih strana, moraju ispuniti osnovne pretpostavke iz navedenih dokumenata, ali i nastojati da iste budu uključene i u UN-ovu Post-2015 Development Agendu, uz poseban naglasak na odgovarajućem mandatu VRI-a, neovisnosti, odgovarajućim kapacitetima i poboljšanju računovodstvenih sustava u javnom sektoru kao središnjih elemenata. Samo na taj način će VRI imati mogućnost donositeljima odluka dati odgovore na ključna pitanja vezana uz područja obuhvaćena Strateškim razvojnim ciljevima.
 
Više informacija o Simpoziju dostupno na: www.intosai.org
Glavni državni revizor na UN/INTOSAI simpoziju