Preskočite na glavni sadržaj

Glavni državni revizor u posjeti Računskom sudu Italije

Objavljeno 27. 4. 2015.
Mr. Ivan Klešić, dipl. oec., glavni državni revizor je, u pratnji mr. sc. Lidije Pernar, pomoćnice glavnoga državnog revizora i prof. dr. sc. Damira Grubiše, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika u Republici Italiji, na poziv Raffaela Squitieria, predsjednika Računskog suda Italije, 5. i 6. ožujka 2015. boravio u uzvratnoj  posjeti Računskom sudu.

Tom su prigodom predstavnici Računskog suda prezentirali iskustva u prevenciji i borbi protiv prijevara i korupcije te obavljanju s time povezanih revizija. Posebna je pozornost dana razmjeni ideja vezanih uz prijedlog Računskog suda za razvoj novih aktivnosti u okviru Kontaktnog odbora Europske unije, koje se odnose na uspostavljanje mreže stručnjaka usmjerene na jačanje suradnje vrhovnih revizijskih institucija u obavljanje revizija i sastavljanja izvješća o ocjeni nacionalnih politika, te osnivanje radne skupine za jačanje suradnje vrhovnih revizijskih institucijama vezano uz prevenciju i borbu protiv nepravilnosti i prijevara, s ciljem zaštite financijskih interesa EU.
 
Državni ured za reviziju je, s obzirom na izrazitu aktualnost predmeta rasprave i potrebu ubrzane reakcije vrhovnih revizijskih institucija na nacionalnim razinama i na razini EU, dao podršku Računskom sudu u ostvarivanju navedenih ciljeva. Također je raspravljena mogućnost uključivanja Državnog ureda za reviziju u rad predloženih radnih skupina, a dogovorene su i smjernice za rješavanje drugih ključnih pitanja u okviru Kontaktnog odbora Europske unije, kao i niza pitanja bilateralnog karaktera.