Preskočite na glavni sadržaj

Radionica EUROSAI Radne skupine za reviziju zaštite okoliša (WGEA) o primjeni ClimateScannera

Objavljeno 13. 6. 2024. Državni ured za reviziju Republike Češke je od 3. do 7. lipnja 2024. bio domaćin EUROSAI Regionalne tehničke radionice za primjenu ClimateScannera.
Na radionici je sudjelovalo 57 revizora iz 25 vrhovnih revizijskih institucija članica EUROSAI-ja, uključujući Državni ured za reviziju Hrvatske, Europskog revizorskog suda, INTOSAI Radne skupine za reviziju zaštite okoliša (WGEA) i Saveznog računskog suda Brazila.
ClimateScanner je globalna inicijativa koju je pokrenuo i vodi je Savezni računski sud Brazila u suradnji s INTOSAI Radnom skupinom za reviziju zaštite okoliša (WGEA), u cilju procjene vladinih aktivnosti vezanih za klimatske promjene. Vrhovne revizijske institucije imaju jedinstvenu ulogu u rješavanju klimatske krize te zajedničku misiju u pružanju neovisnih procjena korištenja javnih resursa i uspješnosti javnih politika. Čineći to, mogu pružiti pouzdane informacije i pridonijeti transparentnosti aktivnosti vlade i poboljšanju politika vezanih za klimatske promjene. Navedena inicijativa će proizvesti relevantne informacije za planiranje budućeg revizijskog rada vrhovnih revizijskih institucija u vezi s klimatskim promjenama, pridonijeti razmjeni znanja i iskustava između njih te ojačati ulogu INTOSAI-ja.
Cilj inicijative je provesti procjene na nacionalnoj razini prema standardiziranoj metodologiji, konsolidirati podatke na globalnoj razini i prenijeti relevantne informacije dionicima. Isto tako, cilj je razviti i proširiti inovativnu, brzu metodu pregleda (Coordinated Rapid Review) i alat za procjenu vladinih aktivnosti u suočavanju s klimatskim promjenama.
Cilj radionice bio je osposobiti revizore za korištenje ClimateScanner metodologije i odgovarajuće web aplikacije. Radionica je organizirana tijekom pet dana. Osim uvoda u ClimateScanner i web aplikaciju, obuhvaćala je i detaljniju razradu po područjima (osima) te vježbe na stvarnim i probnim podacima, kako bi revizori mogli primijeniti ClimateScanner metodologiju i provesti procjenu u svojim zemljama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Radionica EUROSAI Radne skupine za reviziju zaštite okoliša (WGEA) o primjeni ClimateScannera