Preskočite na glavni sadržaj

Sastanak čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja sudionica Inicijative triju mora

Objavljeno 11. 12. 2023. Nediljka Rogošić, zamjenica glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske i Lidija Pernar, pomoćnica glavnoga državnog revizora, sudjelovale su 5. i 6. prosinca 2023. na sastanku čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja sudionica Inicijative triju mora (3SI), održanom u Varšavi, Poljska. 
Uz predstavnike državnih revizija Poljske kao domaćina susreta, Bugarske, Češke, Slovačke, Estonije, Grčke, Mađarske, Litve, Slovenije i Hrvatske, na sastanku su sudjelovali Marek Sawicki, predsjednik parlamentarnog odbora za državnu reviziju i član Parlamenta, Grazyna Ignaczak-Bandych, šefica Ureda predsjednika Republike Poljske, Mieszko Pawlak, direktor Odjela za međunarodnu politiku, Wojciech Gerwel, državni podtajnik i Lukasz Lewkowski, viši analitičar u Institutu Središnje Europe kao posebni gosti, te Gene Dodaro, glavni državni revizor SAD-a i Andri Maisner, predsjednik Računskog suda Ukrajine, putem videoporuka. 
Inicijativa triju mora je platforma za suradnju između Jadrana, Baltika i Crnog mora, 12 država EU članica. Proeuropske je naravi i nadopunjuje druge oblike regionalne suradnje, ali istovremeno je i platforma za jačanje transatlantskih veza. Osnovni cilj je suradnja i pružanje potpore pri ostvarivanju zajedničkih prekograničnih strateških projekata s naglaskom na energetsku, prometnu i digitalnu povezanost uključenih država. Inicijativa treba doprinijeti uravnoteženom gospodarskom razvoju Europske unije i smanjenju postojećih razlika u razvoju između država članica Unije te zatvaranju velikog infrastrukturnog jaza u odnosu na zapadnoeuropske zemlje. 
S obzirom na važnost ciljeva koji se planiraju ostvariti i značajna financijska sredstva koja se ulažu za njihovu realizaciju, vrhovne revizijske institucije prepoznale su potrebu i opravdanost sustavnog preispitivanja svoje uloge u odnosu na Inicijativu triju mora, što je započelo upravo na ovom sastanku. Kao iskaz spremnosti na suradnju i zajedničke aktivnosti vezane za Inicijativu triju mora, vrhovne revizijske institucije zemalja sudionica Inicijative tijekom sastanka su usvojile zajedničku deklaraciju o suradnji. 
Nakon sastanka u Državnom uredu za reviziju Poljske, održan je i sastanak u Uredu predsjednika Republike Poljske, čime je pružena podrška _Inicijativi i budućim revizijskim aktivnostima zemalja sudionica usmjerenim praćenju ostvarivanja nacionalnih strateških ciljeva i financijskih učinaka. 
Tijekom boravka u Varšavi Nediljka Rogošić i Lidija Pernar održale su radni sastanak s veleposlanikom Tomislavom Vidoševićem, Vesnom Baus, opunomoćenom ministricom, koja je ujedno nazočila prvom danu međunarodnog sastanka te suradnicima. Na sastanku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Poljskoj razgovaralo se o svrsi i rezultatima sastanka čelnika vrhovnih revizijskih institucija, ulozi Državnog ureda za reviziju vezano za Inicijativu triju mora, trenutnoj političkoj situaciji u Poljskoj i perspektivama buduće suradnje država članica u okviru predmetne Inicijative.
 
 
Sastanak čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja sudionica Inicijative triju mora