Preskočite na glavni sadržaj

Sastanak Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda

Objavljeno 16. 10. 2018.
Godišnji sastanak Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda (dalje u tekstu: Kontaktni odbor), čiji je domaćin bio Državni ured za reviziju Republike Hrvatske, održan je u Dubrovniku 11. i 12. listopada 2018.
 
Sastanku su nazočili čelnici i predstavnici vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica EU i Europskog revizorskog suda te čelnici i predstavnici zemalja kandidatkinja za pristupanje EU u ulozi aktivnih promatrača.
 
Sastanak je, uz Ivana Klešića, glavnoga državnog revizora, otvorila Grozdana Perić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za financije i državni proračun.
 
Tema prvog dana sastanka bila je "Interakcija s građanima - otvaranje VRI-a", koja u vremenima kada se sve zemlje članice suočavaju s pitanjima u vezi cjelokupne politike EU (migracija, sigurnost, klimatske promjene, Brexit, itd.), te financijsko upravljanje EU (veliki podaci, lažne vijesti, digitalna revizija i sl.), donosi ne samo izazove za institucije, nego i brojne mogućnosti za poboljšanje krajnje učinkovitosti.
 
Na seminaru, popraćenom panel raspravom, kao vanjski govornici sudjelovali su Ivica Tolić, član Europskog parlamenta, koji je dao prikaz općeg stanja u Europskoj uniji, Karen Hill, ravnateljica SIGMA-e, koja je o temi govorila iz perspektive SIGMA-e i njenih iskustava te Laetitia Veriter, direktorica u nevladinoj udruzi „Citizens for Europe“, kao predstavnik građana EU, osvrnuvši se na potrebu, mogućnosti i načine uključivanja građana u rad institucija državne revizije. Iz redova sudionika, u panel raspravi su sudjelovali Klaus-Heiner Lehne, predsjednik Europskog revizorskog suda, Kay Scheller, predsjednik Saveznog računskog suda Republike Njemačke i Charles Deguara, glavni državni revizor Malte, koji su sa sudionicima podijelili svoja pozitivna i manje pozitivna iskustva u interakciji s građanima.
 
Drugi dan sastanka predstavljena su i usvojena izvješća osam radnih skupina u sastavu Kontaktnog odbora o njihovim aktivnostima i rezultatima, te je predstavljeno nekoliko s EU povezanih revizijskih izvješća (VRI Njemačke i Češke, VRI Italije i VRI Poljske).
 
Sastanak je završen zaključnim riječima Ivana Klešića, glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske i predsjedavatelja Kontaktnog odbora te predajom predsjedavanja domaćinu narednog Kontaktnog odbora, Krizstofu Kwiatkowskom, predsjedniku Državnog ureda za reviziju Republike Poljske.
 
Sastanak Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda