Preskočite na glavni sadržaj

Studijski posjet članova Parlamenta i Državnog zavoda za reviziju Republike Sjeverne Makedonije Državnom uredu za reviziju Republike Hrvatske

Objavljeno 6. 10. 2021. U okviru aktivnosti 2.8.2. Twinning projekta „Unaprjeđenje vanjske revizije i parlamentarnog nadzora” u Republici Sjevernoj Makedoniji, od 27. rujna do 1. listopada 2021. organiziran je studijski posjet Državnom uredu za reviziju Republike Hrvatske, u kojem su sudjelovali Goran Misovski, potpredsjednik Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije, sa suradnicima i Maksim Acevski, glavni državni revizor Državnog zavoda za reviziju Republike Sjeverne Makedonije, sa suradnicima.
U okviru studijskog posjeta, djelatnici Državnog ureda za reviziju upoznali su predstavnike Parlamenta i Državnog zavoda za reviziju s načinom rada Ureda, pripremom i dostavom izvješća Hrvatskom saboru te zaključcima Hrvatskog sabora u vezi s revizijskim izvješćima, organiziran je posjet Područnom uredu Gospić tijekom kojeg su se sudionici upoznali s planiranjem i obavljanjem revizije u jednom područnom uredu, a razmijenjena su i iskustva institucija dviju zemalja o obavljanju revizija i odnosu s parlamentom.
Sudionici studijskog posjeta s Ivanom Klešićem, glavnim državnim revizorom Republike Hrvatske, i suradnicima posjetili su Hrvatski sabor, gdje je održan sastanak s Grozdanom Perić, predsjednicom Odbora za financije i državni proračun, na kojem se razgovaralo o korisnosti revizorskih izvješća, važnosti javne rasprave o izvješćima te mogućnostima smanjenja nepravilnosti i povećanja učinkovitosti upravljanja javnim novcem na temelju nalaza vrhovnih revizijskih institucija. Sastanak je održan i s Erminom Lekaj-Prljaskaj, zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, Erikom Fabijanićem, predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju, i Silvanom Hreljom, bivšim voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Sjeverna Makedonija, a raspravljalo se o aktivnostima zastupnika u  međuparlamentarnoj suradnji i radu skupine prijateljstva.
Osim toga, akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, bio je domaćin sastanka na kojem su sudjelovali Goran Misovski, potpredsjednik Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije, sa suradnicima, Maksim Acevski, glavni državni revizor Republike Sjeverne Makedonije, i Dražen Brozinić, šef kabineta i pomoćnik glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske. Tijekom sastanka iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju država i raspravljeno o intenziviranju suradnje u mnogim područjima od zajedničkog interesa, posebice u gospodarstvu, energetici, zdravstvu, kulturi, znanosti i obrazovanju, radu i mirovinskom sustavu te zaštiti okoliša.
 
 
Studijski posjet članova Parlamenta i Državnog zavoda za reviziju Republike Sjeverne Makedonije Državnom uredu za reviziju Republike Hrvatske
Izvor: Hrvatski sabor