Preskočite na glavni sadržaj

Sudjelovanje na UN/INTOSAI simpoziju u Beču

Objavljeno 24. 4. 2024. Ivan Klešić, glavni državni revizor Republike Hrvatske je sa suradnicima od 16. do 18. travnja 2024. sudjelovao na 26. UN/INTOSAI simpoziju, održanom u UN-ovim prostorima u Beču, Austrija. 
U skladu s ciljevima INTOSAI-jevog strateškog plana, UN/INTOSAI simpoziji pružaju podršku izgradnji kapaciteta u vrhovnim revizijskim institucijama (VRI). Kroz razmjenu tematskih iskustava i informacija u svim relevantnim područjima revizije javnog sektora pridonose istraživanju i razvoju metodologije u tim područjima.
Tema ovog, 26. UN/INTOSAI simpozija, na kojem je sudjelovalo preko 200 čelnika i predstavnika VRI-jeva iz cijelog svijeta, bila je: Provedba cilja održivog razvoja 13 o klimatskim mjerama: uloga, doprinos i iskustvo vrhovnih revizijskih institucija.
 
Simpozij je bio podijeljen u tri podteme:
  1. Praksa VRI-jeva u revidiranju utjecaja klimatskih promjena, u okviru koje je g. Klešić sa suradnicima održao izlaganje i sudjelovao u diskusiji na temu revidiranja planiranja prilagodbe klimatskim promjenama
  2. Ostvarivanje uvjeta za revidiranje akcija vezanih za klimatske promjene te
  3. Jačanje akcija vezanih za klimatske promjene - utjecaj revizija klimatskih promjena. 
Na kraju simpozija doneseni su zaključci i preporuke čiji je naglasak na činjenici da VRI-jevi imaju veliku odgovornost i mogu imati važnu ulogu u:
  • razvoju kapaciteta za provođenje aktivnosti vezanih za klimatske pormjene
  • poticanju akcija vezanih za klimatske promjene na nacionalnoj, lokalnoj, ali i globalnoj razini, od poticanja donošenja odgovarajućih strategija i planova, do konkretnih aktivnosti u skladu s UN-ovim ciljevima održivog razvoja, posebice s ciljem broj 13 te
  • podizanju svijesti relevantnih institucija, organizacija i javnosti za klimatske promjene. 
Na marginama simpozija, Ivan Klešić, glavni državni revizor i suradnici su, na poziv vrhovne revizijske institucije Ujedinjenih Arapskih Emirata, održali bilateralni sastanak s H.E. Humaidom Obaidom Khalifom Abushibsom, predsjednikom VRI-ja UAE, na kojem su razgovarali o mogućim područjima i načinima profesionalne suradnje između dviju institucija.
 
 
Sudjelovanje na UN/INTOSAI simpoziju u Beču