Preskočite na glavni sadržaj

Bilateralni sastanak s predsjednicom Računskog suda Republike Slovenije

Objavljeno 21. 3. 2024. Na poziv Ivana Klešića, glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske, 20. ožujka 2024. u bilateralnom posjetu Državnom uredu za reviziju boravila je Jana Ahčin, predsjednica Računskog suda Republike Slovenije sa suradnicima: Mojcom Planinšek, zamjenicom predsjednice Računskog suda, Tomažom Kraljem, savjetnikom predsjednice i voditeljem službe za strateški IT te Jernejom Vrabič, vrhovnom državnom revizoricom.
Na sastanku su razmijenjena iskustva, između ostalog, o načinu rada i rezultatima obiju institucija te inovativnim pristupima koje su razvile u svrhu doprinosa boljem upravljanju javnim sredstvima. Također se razgovaralo o mogućoj ulozi i pristupu vrhovnih revizijskih institucija kontroli Inicijative triju mora, s posebnim naglaskom na gledište i iskustvo Državnog ureda za reviziju. Nastavno na ovu temu dan je prikaz revizije korištenja sredstava raspoloživih iz Mehanizma za oporavak i otpornost u Republici Hrvatskoj,  u okviru kojeg je prezentiran novi, agilni pristup revidiranju te njegove prednosti i očekivani rezultat. Isto tako, raspravljalo se o važnosti i dosadašnjim iskustvima obiju institucija u korištenju umjetne inteligencije, prednostima njezinog korištenja u svakodnevnom radu, ali i mogućim rizicima, s posebnim osvrtom Računskog suda Republike Slovenije na pitanje etike umjetne inteligencije i etičke dvojbe u njezinom korištenju.
Tijekom sastanka su ujedno prepoznata područja od zajedničkog interesa te su dogovoreni modaliteti nastavka bilateralne suradnje između Državnog ureda za reviziju Republike Hrvatske i Računskog suda Republike Slovenije.
 
Bilateralni sastanak  s predsjednicom Računskog suda Republike Slovenije