Preskočite na glavni sadržaj

Glavni državni revizor na sastanku Kontaktnog odbora čelnika državnih revizija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda

Objavljeno 18. 10. 2011.
Mr. Ivan Klešić, dipl. oec., glavni državni revizor i Lidija Pernar, pomoćnica glavnoga državnog revizora za međunarodne odnose, sudjelovali su 13. i 14. listopada 2011. u Luksemburgu na sastanku Kontaktnog odbora čelnika državnih revizija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda. Sastanku su nazočili i čelnici državnih revizija zemalja kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju, te predstavnika INTOSAI-a, EUROSAI-a i SIGMA-e.
 
U okviru sastanka održan je seminar „Utjecaj Europskog semestra i drugih nedavnih razvojnih inicijativa u ekonomskom upravljanju EU na vrhovne revizijske institucije zemalja članica EU i Europski revizorski sud“. Kao posebni gosti seminarskog dijela, predavanja su održali Oli Rehn, europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove, Vitor Constancio, podpredsjednik Europske centralne banke, Luc Frieden, luksemburški ministar financija i Walter Radermacher, glavni statističar Europske unije.
 
Izlaganja posebnih gostiju obilježilo je nekoliko zajedničkih poruka:
 • potreba jačanja Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM),
 • vraćanje povjerenja u bankarski sektor,
 • ubrzavanje strateških reformi,
 • jačanje kulture stabilizacije radi prevladavanja krize i
 • neophodnost potpunog funkcioniranja paketa šest mjera (six pack), posebice nove direktive o proračunskom okviru kao jednog od šest novih propisa.
 
Posebno je istaknuta središnja uloga državnih revizija i Europskog revizorskog suda u poboljšanju učinkovitosti upravljanja, te jačanju transparentnosti i odgovornosti za upravljanje javnim fondovima. Također je naglašeno da je za uspješno implementiranje navedenih mjera i što bolje funkcioniranje ekonomske i monetarne unije potrebna bliska suradnja državnih revizija, nacionalnih statističkih ureda i centralnih banaka, a kao zajednički zaključak je istaknuta potreba izgradnje mreže stručnjaka iz povezanih područja.
 
U nastavku seminarskog dana održani su okrugli stolovi na teme:
 • Iskustvo prvog Europskog semestra uključujući trenutnu i potencijalnu ulogu državnih revizija i Europskog revizorskog suda
 • Postoji li nedostatak javne revizije u drugim novim aranžmanima ekonomskog upravljanja EU?
 
Prvi okrugli stol, tijekom kojeg je održano izlaganje na temu „Revizijski odgovor na Europu 2020 i financijsku krizu“, bio je fokusiran na Europski semestar, dok je drugi, tijekom kojeg su održana izlaganja na temu: „Revizija centralnih banaka i financijskih regulatora“ i „Implikacije koje su EU odgovori na krize imali za državnu reviziju“, bio usmjeren na druge razvojne inicijative u ekonomskom upravljanju (Paket šest mjera, regulacija i nadzor financijskih sustava i mehanizmi upravljanja krizom u Europi). Također je održana rasprava na temu poboljšavanja kvalitete i pouzdanosti nacionalnih statistika, reviziji EU financijske regulative i drugim nedavnim razvojnim događanjima.
 
 U drugom dijelu sastanka se raspravljalo o sljedećim temama:
 • S Europskom unijom povezane revizije u zemljama članicama, 
 • Okvir za suradnju Kontaktnog odbora,
 • Aktivnosti suradnje unutar Kontaktnog odbora,
 • Aktivnosti Mreže državnih revizija zemalja kandidata, potencijalnih kandidata i Europskog revizorskog suda, uz sudjelovanje SIGMA-e i supredsjedatelja Zajedničke radne skupine za revizijske aktivnosti.
 
 Sastanak je završio usvajanjem zaključaka, rezolucija i zajedničke Izjave upućene Europskom parlamentu, Europskoj komisiji, Europskom vijeću, te parlamentima i vladama zemalja članica Europske unije.
 
 Sljedeći sastanak Kontaktnog odbora bit će održan 2013. u Portugalu.