Preskočite na glavni sadržaj

Globalni samit INTOSAI Razvojne Inicijative

Objavljeno 24. 11. 2023. Ivan Klešić, glavni državni revizor Republike Hrvatske, te Dražen Brozinić i Lidija Pernar, pomoćnici glavnoga državnog revizora, sudjelovali su 14. i 15. studenoga 2023. na Globalnom samitu o profesionalizaciji državnih revizora, u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo.
Samit, održan u organizaciji INTOSAI Razvojne Inicijative (IDI), okupio je vrhovne revizijske institucije (VRI) i ključne dionike iz cijelog svijeta radi rasprave o načinima na koje VRI-jevi pridonose ljudima i planetu izvješćivanjem o održivosti i nadzoru.
Na samitu se raspravljalo o tome kako sveobuhvatno i relevantno izvješćivanje o održivosti mora biti popraćeno učinkovitim mehanizmima nadzora te je posebno istaknuta uloga VRI-jeva u praćenju i reviziji UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Nadzor treba biti prikladan vrsti informacija o kojima se izvješćuje, a VRI-jevi sa svojim iskustvom u financijskim revizijama, revizijama usklađenosti i revizijama učinkovitosti imaju jedinstvenu poziciju za obavljanje revizije izvješćivanja o održivosti. VRI-jevi također imaju uvid u perspektive učinaka vlada svojih zemalja koja im omogućuje da razmotre pristupe održivom razvoju u različitim dijelovima javnog sektora.
Tijekom samita je objavljeno Zajedničko izvješće IDI-ja, ACCA-e i IFAC-a pod nazivom „Priprema za izvješćivanje o održivosti i jamstvo: uvod za javni sektor na globalnoj razini”, u kojem se ističe potreba da se javni revizori angažiraju i definiraju svoju ulogu u izvješćivanju o održivosti.
Izvješće identificira sljedećih šest razloga zašto bi javni sektor trebao izvješćivati o održivosti:
unaprjeđenje održivog razvoja, podupiranje gospodarstva, pružanje informacija tržištima kapitala i razvojnim partnerima, transparentnost i odgovornost, podupiranje internog donošenja odluka te
promicanje povjerenja javnosti.
I Globalni samit i izvješće pritom naglašavaju da se vlade i subjekti javnog sektora trebaju usredotočiti na područja u kojima imaju najvećI utjecaj.
Čitavo izvješće dostupno je na: https://idi.no/elibrary/bilateral-programmes/1803-idi-acca-ifac-full-report-sustainability-reporting/file.
 
Globalni samit INTOSAI Razvojne Inicijative