Preskočite na glavni sadržaj

Predsjednik Europskog revizorskog suda u posjeti Državnom uredu za reviziju

Objavljeno 6. 6. 2012.
Vitor M. da Silva Caldeira, predsjednik Europskog revizorskog suda je na poziv mr. Ivana Klešića, dipl. oec., glavnoga državnog revizora Republike Hrvatske, 4. i 5. lipnja 2012. boravio u službenom posjetu Državnom uredu za reviziju.
 
Na radnom sastanku u Državnom uredu za reviziju, dvojica visokih dužnosnika sa suradnicima, raspravljali su o ulozi nacionalnih revizijskih institucija u reviziji proračuna Europske unije, u koji će i Republika Hrvatska od datuma pridruživanja Europskoj uniji uplaćivati znatna sredstva, ali i ostvarivati pravo na povlačenje sredstava za infrastrukturne i druge projekte od javnog interesa.
 
Osim toga, bilo je riječi i o mogućem proširenju uloge nacionalnih revizijskih institucija i Europskog revizorskog suda, te oblicima suradnje na području kontrole trošenja i upravljanja EU fondovima, kao i o ulozi vrhovnih revizijskih institucija u novonastalim okolnostima financijske krize i gospodarske stagnacije u većini zemalja.
 
Za vrijeme boravka u našoj zemlji, predsjednik Europskog revizorskog suda se, u pratnji glavnoga državnog revizora, sastao i s prof. dr. sc. Ivom Josipovićem, Predsjednikom Republike Hrvatske i Borisom Špremom, dipl. iur., predsjednikom Hrvatskog sabora, pri čemu je Caldeira, jedan od najviših i najutjecajnijih dužnosnika Europske unije upoznat sa statusom priprema Republike Hrvatske za ulazak u Europsku uniju i spremnošću države i svih njenih institucija za preuzimanje obveza koje članstvo donosi.