Preskočite na glavni sadržaj

Sastanak s Komisijom nezavisnih stručnjaka Europske komisije za borbu protiv korupcije

Objavljeno 5. 7. 2010.
U Državnom uredu za reviziju je 30. lipnja 2010. održan sastanak s predstavnicima Misije nezavisnih stručnjaka Europske komisije za borbu protiv korupcije Laurom Stefan i Alanom Johnom, te Paulinom Stanoevom, predstavnicom Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Sastanku su nazočili i Davor Dubravica, (Ministarstvo pravosuđa) te Damir Živković (Porezna uprava), a u ime Državnog ureda za reviziju Lidija Pernar, Nediljka Rogošić i Vesna Kasum, pomoćnice glavnoga državnog revizora.
 
Misija nezavisnih stručnjaka predstavlja instrument pomoću kojeg Europska komisija prati napredak Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. U okviru posjete, nezavisni stručnjaci održavaju sastanke s predstavnicima institucija Republike Hrvatske uključenih u borbu protiv korupcije, nakon čega sastavljaju izvješće koje se koristi u ocjeni napretka Republike Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Ove godine će sastancima biti obuhvaćena pitanja učinkovitosti mjera za sprječavanje korupcije uključujući pitanja sukoba interesa, pristupa informacijama, transparentnosti javne uprave, financiranja političkih stranaka, te druga pitanja.
 
Glavna tema sastanka bila je provedba zakonodavstva koje se odnosi na financiranje političkih stranaka i izbornih kampanja, u okviru koje se raspravljalo o sljedećim pitanjima:
 
  • najčešće nepravilnosti u poslovanju političkih stranaka i nezavisnih kandidata,
  • načini financiranja političkih stranaka i nezavisnih kandidata, te mogućnost obavljanja komercijalnih djelatnosti,
  • izmjene koje se planiraju prijedlogom novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe (u pripremi),
  • praktični aspekt doniranja usluga i popusta na promidžbene usluge političkim strankama i nezavisnim kandidatima u tijeku izbornih kampanja,
  • sankcioniranje prekršaja,
  • revidiranje izbora na lokalnoj razini,
  • suradnja s drugim nadležnim institucijama,
  • dostatnost kapaciteta za obavljanje revizija političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

Tijekom sastanka stručnjaci Misije su izrazili interes i za druga područja rada Državnog ureda za reviziju kao što je revidiranje trgovačkih društava, revidiranje javne nabave i druga pitanja izravno ili neizravno vezana za sprječavanje korupcije.