Preskočite na glavni sadržaj

Glavni državni revizor na godišnjem sastanku čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije

Objavljeno 26. 10. 2012.
Mr. Ivan Klešić, glavni državni revizor i mr. sc. Lidija Pernar, pomoćnica glavnoga državnog revizora za međunarodnu suradnju, sudjelovali su 18. i 19. listopada 2012. na godišnjem sastanku Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije. Sastankom je predsjedavao Guilherme d’Oliveira Martins, predsjednik Računskog suda Portugala i aktualni predsjedavatelj Kontaktnog odbora. Tijekom konferencijskog dijela sastanka, održan je niz prezentacija čelnika državnih revizija o aktualnim temama iz područja revizije i financija, kao i prezentacije posebnih gostiju: Algirdasa Šemete, europskog povjerenika za poreznu i carinsku uniju, reviziju i borbu protiv prijevara i Carlosa Coste, guvernera portugalske centralne banke.
 
Glavne rasprave su vođene o narednom razdoblju višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije i izazovima konkurentnosti, stabilnog financijskog upravljanja i ulozi javne revizije, odnosno načinima na koje ona može najbolje pružiti dodanu vrijednost građanima.
 
Također se raspravljalo o trenutnoj situaciji vezano uz zajedničke inicijative vrhovnih revizijskih institucija euro-zone u pogledu vanjske revizije Europskog stabilizacijskog mehanizma, implikacijama financijske krize na računovodstvene standarde i pogodnosti IPSAS-a za EU članice, iskustvima vrhovnih revizijskih institucija u reviziji stabilizacijskih mjera, fiskalne politike i državnih prihoda, kao i o daljnjoj suradnji i budućim aktivnostima Kontaktnog odbora i njegovih radnih tijela.
 
Sljedeći sastanak će biti održan u listopadu 2013., u Litvi, gdje se očekuje da će Državni ured za reviziju Republike Hrvatske iz uloge aktivnog promatrača biti promaknut u redovnu članicu Kontaktnog odbora.